Σκοπός
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βελτιώσει την επίδοση των τεχνικών της Συντήρησης, στη διαχείριση των προβλημάτων του εξοπλισμού και στην προληπτική αντιμετώπιση των βλαβών και αστοχιών. Επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανώτερης εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας. Έτσι, φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμο τόσο στους προερχόμενους από τις θεωρητικές σχολές Μηχανικούς, που τους λείπει η εμπειρική γνώση, όσο και στους πρακτικούς μηχανικούς συντηρητές που υπολείπονται πιθανώς, σε θεωρητικές γνώσεις.
Το σεμινάριο προσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση και τις ανάγκες του ακροατηρίου, ώστε να καταλήξει σε ένα σύνολο πρακτικών εργαλείων άμεσα εφαρμόσιμων στην έγκαιρη αντιμετώπιση των βλαβών, στη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, και στη ριζική θεραπεία τους, πριν αυτές καταλήξουν σε αιφνίδιες αστοχίες.
Στόχοι του Προγράμματος
- Εξοικείωση με τις έννοιες και την καθιερωμένη ορολογία στον κόσμο της Συντήρησης.
- Εφαρμογή της μεθόδου ανάλυσης των εν δυνάμει βλαβών κατά το πρότυπο FMECA.
- Ορθολογική επιλογή της κατάλληλης πολιτικής συντήρησης σε κάθε περίπτωση.
- Γνωριμία με τις μεθόδους διάγνωσης, με εστίαση στη μέθοδο Ανάλυσης Δονήσεων.
- Εμβάθυνση στα αίτια των βλαβών κατά το πρότυπο RCA (Root Cause Analysis).
- Γνώση της παθολογίας του κοινού Η/Μ εξοπλισμού.
Περιεχόμενα
Α’ ΜΕΡΟΣ Προληπτική – συστηματική αντιμετώπιση των αστοχιών του εξοπλισμού (θεωρία)
- Έννοιες και ορισμοί (βλάβη – αστοχία, αξιοπιστία, διαθεσιμότητα, MTBF, διαγνωσιμότητα, κ.α.). Διάκριση μεταξύ αποκατάστασης και (ριζικής) θεραπείας, μεταξύ πρόβλεψης και πρόληψης.
- Η δυναμική των αστοχιών. Η φυσική εξέλιξη από τη βλάβη στην αστοχία. Η καμπύλη P- F (Potential Failure). Κατηγορίες βλαβών (τυχαίες, χρονικώς εξαρτώμενες – εκφυλιστικές). Αναστρέψιμες και μη βλάβες. Η αξιοπιστία του εξοπλισμού ως συνάρτηση του χρόνου και η καμπύλη της «μπανιέρας» (bath curve).
- Σύντομη αναφορά στις πολιτικές συντήρησης (βάσει χρόνου, βάσει κατάστασης κλπ).
- Σύντομη αναφορά στις διαγνωστικές μεθοδολογίες (επιθεώρηση, χημική ανάλυση, υπέρηχοι κλπ). Η έννοια του χρονικού βάθους πρόβλεψης (Lead Time to Failure). Εκτενέστερη περιγραφή της διαγνωστικής μεθοδολογίας ανάλυσης των δονήσεων.
- Η μεθοδική ανάλυση των αστοχιών του εξοπλισμού κατά το πρότυπο FMECA (Failure Mode Effect and Criticality Analysis), για τον προσδιορισμό και την ανάλυση των σοβαρών βλαβών που μπορούν να πλήξουν το κάθε στοιχείο του εξοπλισμού. Για κάθε τύπο αστοχίας (failure mode) εξετάζονται τα αίτια που την προκαλούν, οι επιπτώσεις στη λειτουργία, τα πρώιμα και εμφανή συμπτώματα, οι μέθοδοι εντοπισμού και διάγνωσης και ο βαθμός κρισιμότητας.
Τελικός σκοπός της μεθόδου είναι η χάραξη της κατάλληλης πολιτικής συντήρησης, η πιθανή λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής ή ακόμη, ο ανασχεδιασμός της Η/Μ διάταξης.
- H μέθοδος Ανάλυσης Ριζικού Αιτίου (Root Cause Analysis). Η μέθοδος εφαρμόζεται με σκοπό τη ριζική θεραπεία των σοβαρών αστοχιών και αυτών που επαναλαμβάνονται ή, σαν επέκταση της μεθόδου FMECA, στους τύπους αστοχιών που ενδέχεται να εμφανιστούν. Η μέθοδος διδάσκεται απλά και κατανοητά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό βάσης, για χρήση στα προβλήματα του εξοπλισμού.
Β’ ΜΕΡΟΣ Παθολογία του κοινού Η/Μ εξοπλισμού.
- Εξετάζονται, οι συνήθεις γενικές απορρυθμίσεις και βλάβες, που συναντώνται στον βιομηχανικό εξοπλισμό, όπως η αζυγοσταθμία, η απευθυγραμμία, η χαλαρότητα, η διάβρωση κλπ.
- Παρουσιάζεται, σύμφωνα με το πρότυπο FMECA, η παθολογία του κοινού Η/Μ εξοπλισμού, όπως οι κινητήρες, οι μειωτήρες, τα κόπλερ, η ιμαντοκίνηση κλπ). Ο κάθε τύπος βλάβης (Failure Mode) εξετάζεται ως προς τα αίτια, τον τρόπο διάγνωσης, την κατάλληλη πολιτική συντήρησης και τη απαραίτητη φροντίδα που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία.
- Μελετάται ιδιαιτέρως η παθολογία των ρουλεμάν. Εξετάζονται οι συνήθεις βλάβες, οι διαγνωστικές πρακτικές που εφαρμόζονται και οι προληπτικές ενέργειες που διασφαλίζουν την αξιοπιστία.
Γ’ ΜΕΡΟΣ Εργαστήριο εφαρμογής
Αναλύονται, από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, με τη βοήθεια του εκπαιδευτή, οι συγκεκριμένες βλάβες που συμβαίνουν στον ειδικό εξοπλισμό του εργοστασίου.